С обяд на бюро се напълнява

обяд на бюро

От храненето на бюрото в офиса, а не като нормален човек, се напълнява, предупреждават експерти.

Човек напълнява от обедното хранене на бюро, твърдят британски специалисти, цитирани от вестник Daily Express.

Авторите на проучването от университета на Съри, Англия, предупреждават, че тенденцията за хранене на служебното бюро се разраства сред служителите в офиси.

Все по-рядко трудещите се сядат на маса, за да се наобядват като нормални хора, отбелязват експертите.

Специалистите обясняват, че ако човек се разсейва, докато се храни, например проверява електронната си поща или осъвременява профила си във Фейсбук, тялото му “ефективно” забравя хранителния процес и малко по-късно през деня отново подава сигнали за глад.

Това не важи само за храненето на бюро – похапването на крак в движение е не по-малко вредно.

Проучването разкрива, че хората, които се разхождат, докато се хранят, по-късно консумират пет пъти повече калории в сравнение с тези, които хапват на маса за хранене.

Храненето в движение представлява мощна форма на разсейване и нарушава способността ни да “смелим” влиянието, което храната оказва върху глада. Когато не сме напълно съсредоточени, попадаме в капана на “безсмисленото ядене”.

Храненето в движение освен това може да се възприеме като форма на тренировка, която оправдава по-късното преяждане “за награда”, казва Джейн Огдън от изследователския екип, цитиран от агенция БТА.

Експертите препоръчват хората да подреждат работния си график така, че да разполагат с обедна почивка, позволяваща нормално хранене.

Снимка: Рио Чихива