С хепатит В или С са инфектирани 500 000 българи

С хепатит В или С са инфектирани 500 000 българи, показва статистика.

Половин милион българи са инфектирани с хепатит B и C, съобщиха специалисти по повод предстояща информационна кампания за предпазване от вируса.

Според европейска статистика пък 60% от случаите на хепатит А в Европа идват от България, Румъния и Полша. От друга страна хепатит Е вече не се среща само на територията на Средна Азия, но и в България.

Тревожно е, че до десетилетие се очаква разходите за лечение на хепатит и неговите усложнения да се увеличат пет пъти в европейски мащаб, поясни Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита. У нас обаче вече е разработен Национален план за профилактика и лечение на вирусните хепатити. Ако бъде одобрен от Министерския съвет, България ще стане третата европейска държава след Франция и Шотландия, която ще има собствена хепатитна програма.

Всичко това се прави с една единствена цел – да се спестят огромните разходи, които се очаква да бъдат в България в следващите до пет години във връзка с усложненията на хепатита, каквито са цирозата и рака на черния дроб, които ще бъдат съпроводени с непосилни за нашата държава разходи, обясни Хасърджиев, цитиран от агенция БГНЕС.

Една от причините за увеличаване на случаите на хепатит в България са наркотиците, допълва експертът.

Но освен тях има и някои практики, като например татуировките, пиърсингите – това са други начини на разпространение на хепатита в България, включително има опасност от най-обикновен маникюр в обществен салон, в който нивото на хигиената не е достатъчно добро. Практически няма човек, който да е защитен от това и това е причината да има един ръст на тези заболявания, допълни Хасърджиев.

Още от тревожната статистика показва, че 80% от болните на хемодиализа са инфектирани с хепатит C.

В рамките на информационната кампания за предпазване от вируса ще се извършват безплатни изследвания за хепатит В и С в 7 български града в периода май-юли, обикновено в дни петък-недеря. Ще бъдат направени и безплатни консултации на всички желаещи, информира Сдружение Хепатист.

Тестовете се провеждат, както следва:
Благоевград – на 31 май 2013 г., пред Община Благоевград от 9 до 16 ч.;
София – на 8-9 юни, по време на изложението Мисия здраве – градинката пред НДК. В двата дни, освен за хепатит B и C, ще бъдат провеждани и изследвания за ХИВ/СПИН;
На 8 и 9 юни Министерството на здравеопазването и Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария организират безплатни изследвания за ХИВ и СПИН, за Хепатит В и Хепатит С, съобщиха от МЗ. Скрининговата кампания се провежда в рамките на изложението “Мисия здраве” в Националния дворец на културата. Партньори на инициативата на МЗ са Националното сдружение за борба с хепатита Хепасист и Асоциация здраве и бъдеще. От 12.00 до 17.00 ч. пред НДК ще бъде разположен мобилен кабинет, където медицински екип ще извършва изследвания с бързи тестове и ще консултира желаещите. Услугата е напълно безплатна, доброволна и анонимна за гражданите.

Кърджали – на 14 юни 2013 г.;
Стара Загора – на 28 юни 2013 г.;
Пловдив – на 26 юли 2013 г.;
Бургас – на 27 юли 2013 г., по време на музикалния фестивал Spirit Of Burgas;
Варна – на 28 юли 2013 г.

По време на скринингите ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжки. За целите на кампанията ще бъде създаден и информационен видео клип, който ще дава информация за начините за заразяване, симптомите, лечението и превенцията на вирусните хепатити. Клипът ще бъде разпространяван по време на скрининговите акции, в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, както и на територията на Метрополитен София.

Снимка: Jeremy T. Hetzel