промо

С чаша вино и ген TaqIB срещу инсулт
Ако сте сред 15-те процента от населението на Земята с ген TaqIB, то чаша вино на ден може да Ви помогне успешно срещу инфаркт.

Консумирането на чаша на вино дневно предпазва от инфаркт, но само за 15% от населението, които са носители на специфичен ген, установиха шведски учени, цитирани от в-к Dayly Mail и агенция БТА.

Екипът на проф. Лорън Лиснер от университета в Гьотеборг идентифицира гена TaqIB, свързан с производството на протеина CETP – отговорен за добрия холестерол. Този вид холестерол помага за премахването на мазните образувания по кръвоносните съдове.

Новото откритие на шведските учени опровергава предишни твърдения, че умереното пиене на алкохол помага срещу сърдечните заболявания.

Медиците дори препоръчваха здравословната доза на консумация – седем малки питиета за жени и 14 за мъже седмично.

От откритията на гьотеборгските изследователи вече става видно, че положителните страни на умерената консумация не важат за 85% от населението, а само за щастливците, носители на гена TaqIB.

При изследването били сравнени медицинските данни на 618 пациенти със сърдечносъдови проблеми и контролна група от 3000 здрави граждани и техните навици за консумация на алкохол.

Всички доброволци били тествани и за въпросния новооткрит генотип.

Снимка: Куин Домбровски

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

loading...