Тай Чи срещу Паркинсон

тай чи

Тай Чи може да забави прогресията на болестта на Паркинсон.

Доказано е, че вековното бойно изкуство тай чи има много ползи за здравето – включително подобряване на баланса, намаляване на тревожността и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, съобщи агенция БГНЕС. Но това не са единствените ползи от това упражнение.

Проучване, публикувано в „Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry“, демонстрира за първи път, че тай чи може да намали тежестта на симптомите на Паркинсон в дългосрочен план.

За да проведат своето проучване, изследователите набират пациенти, които имат спорадична болест на Паркинсон. Това е вид болест на Паркинсон, която не се наследява от член на семейството. Те се фокусираха върху спорадичната болест на Паркинсон, за да могат да изследват ползите от тай чи изключително върху симптомите на Паркинсон.

Изследователите изключват хора с други здравословни проблеми (като други невродегенеративни заболявания), които може да са им попречили да участват в часовете по тай чи.

След това участниците бяха разделени на две групи – контролна група от 187 души, които не спортуваха, и група от 143 души, които завършиха уроци по тай чи. Средната възраст на участниците е 66 години. Имаше равен брой участници мъже и жени.

Всички участници са били в ранен стадий на болестта на Паркинсон и са били диагностицирани само за четири години средно. Това означава, че всички промени в симптомите, наблюдавани между двете групи, могат да бъдат приписани на тай чи.

На участниците в групата по тай чи бяха дадени пет класа по време на проучването, което започна през 2016 г. и завърши през 2018 г. Те също бяха инструктирани да тренират два пъти седмично по един час. След това всички участници бяха проследени за период от три години между 2019 г. и 2021 г., за да се наблюдават техните симптоми.

Участниците в групата на тай чи са имали по-добра двигателна функция в края на проучването. Контролната група (тази, която не е практикувала тай чи – бел.ред.), от друга страна, изпита по-бърз спад на двигателните си функции – включително способността им да вървят и баланс.

Същата група също е приемала средно повече лекарства за Паркинсон за овладяване на симптомите в хода на проучването в сравнение с групата на тай чи. Това или означава, че заболяването е било по-тежко и е прогресирало по-бързо в контролната група, или че тай чи има защитен ефект върху прогресията на заболяването.

Положителните ефекти на тай чи са очевидни и при немоторни симптоми, като групата на тай чи съобщава за по-добро качество на живот и благосъстояние, сън, както и ползи за паметта и мисленето.

Като се има предвид, че настоящите лекарства, използвани за лечение и управление на болестта на Паркинсон, не забавят прогресията на заболяването или предотвратяват влошаването на симптомите, наличието на достъпна, но ефективна добавка като тай чи може да бъде от полза за пациентите

Но колкото и обещаващи да са тези резултати, проучването има няколко ограничения, които трябва да се отбележат. Първият е, че групите не са рандомизирани. Златният стандарт в клиничните изпитвания е рандомизирането на участниците в групи, за да се предотврати въвеждането на пристрастия в проучването.

Тъй като групите не са рандомизирани, участниците може да са били наети в група поради мотивация за упражнения или други фактори, свързани с начина на живот. Друга причина някои участници да бъдат назначени в контролната група е по практически причини – като местоположението на участника или работни конфликти.

Изследователите препоръчват по-големи последващи проучвания в бъдеще да използват рандомизация, за да предотвратят пристрастия.

Упражнения и болест на Паркинсон

Това не е първият опит, който показва, че тай чи може да има ползи за хората с болестта на Паркинсон. Но предишни опити са открили ползи само в краткосрочен план, за периоди от шест месеца. Това проучване е първото по рода си, което показва дългосрочни ползи.

Други видове упражнения също са изследвани, за да се види дали са от полза за пациенти с болестта на Паркинсон – включително интервални тренировки с висока интензивност и аеробни упражнения като ходене или плуване. Доказано е, че те благоприятстват двигателните симптоми и забавят прогресията на заболяването за кратък период от време.

Не е напълно сигурно защо упражненията – и по-специално тай чи – са толкова полезни за хората с Паркинсон.

Но знаем от други изследвания, че липсата на упражнения може да насърчи възпалението, което се открива в кръвта на хората с болестта на Паркинсон. Хроничното възпаление може да доведе до загуба на неврони (нервни клетки, които изпращат съобщения по цялото тяло) в мозъка.

Доказано е, че хората, които се занимават с тай чи, имат противовъзпалителни маркери в кръвта си. Това може би може да обясни защо е полезно за хората с Паркинсонова болест, тъй като намалява възпалението.

Въпреки че ще са необходими повече изследвания – особено за да се разбере дали тай чи е от полза и за хора с по-късни стадии на болестта на Паркинсон – резултатите от това последно проучване показват, че тай чи може да се използва като допълнение към плановете за лечение.Той засяга както физическите, така и психическите аспекти на състоянието, осигурявайки ползи като подобрен баланс, гъвкавост и благосъстояние. Просто не забравяйте да се консултирате с вашия личен лекар или невролог, преди да го опитате.

Снимка на жена, практикуваща тай чи: Monica Leonardi / Unsplash