Татуировки могат да предизвикат рак

Канцерогенни съставки в най-използвани мастила за татуировки в Европа могат да предизвикат рак, установиха учените.

Мастилата, с които се правят татуировките, не подлежат на никаква регулация. Някои от тях съдържат опасни токсини, които се натрупват в големите органи и могат да предизвикат рак, предупреждава в-к Sunday Times.

Наночастиците, инжектирани под кожата при татуировките, се абсорбират от кръвта. Те се натрупват в бъбреците и далака, като пречат на организма да филтрира нечистотиите.

Британското здравно министерство предупреждава, че някои мастила съдържат кобалт и живак, които са доказани канцерогени. Дезмънд Тобин – директор на Кожния център към Брадфордския университет, призовава спешно да бъде наложена здравна регулация върху мастилата за татуиране в Европа.

Особено опасни са червените краски в татуировките, които съдържат живак, сините и зелените, които пък са богати на кобалт.

Изследване на екипа на проф. Йорген Серуп от университета в Копенхаген установи, че канцерогенни съставки се съдържат в 13 от 21 най-използвани мастила за татуировки в Европа.

Професорът настоява клиентите, преди да бъдат татуирани, да бъдат предупреждавани писмено за съществуващите рискове.

Милиони европейци се татуират с химически субстанции с неясен произход, твърди датският специалист, цитиран от агенция БТА.

Един от най-често използваните химикали в черния туш за татуировки, бензопиренът, е известен с това, че е мощен канцероген и предизвиква рак на кожата при опитни животни.

Снимка: Glenn E. Malone