Твърда храна за бебе под 6 месеца е вредна

Повечето родители правят грешката да започнат да дават твърда храна на своето бебе прекалено рано, което увеличава риска от затлъстяване, предупреждават експерти.

Американско изследване установи, че 93% от майките включват твърдите храни в хранителния режим на децата си твърде рано. Най-често това става преди тяхнот обебе да достигна шестмесечна възраст, което в никакъв случай не е препоръчително за здравословното развитие на децата.

След анкета на 1334 майки станало ясно, че 40% от тях започват да хранят бебета си с твърда храна преди те да навършат четири месеца. 9% махат пюретата от менюто още преди четвъртата седмица.

По-младите майки и родителите с ниски доходи е по-вероятно да нарушат указанията на специалистите, сочи още изследването, цитирано от агенция БГНЕС. Една от причините е, че полезните храни за бебе са твърде скъп вариант. Съществува и митът, че децата спят по-непробудно, ако ядат твърди продукти. Въпреки това, учени предупреждават, че преди шестия месец това увеличава риска от развитие на хронични заболявания, диабет и затлъстяване.

Снимка: Chris Parfitt