Тен от плодове и зеленчуци е по-хубав от слънчевия

Редовното похапване на плодове и зеленчуци дневно придава на кожата много по-хубав и здрав вид от слънчевите бани, твърдят експерти.

Ново изследване показа, че препоръчваните пет порции плодове и зеленчуци дневно придават на кожата много по-хубав и здрав вид от слънчевите бани, съобщи в-к Daily Telegraph.

Учени от университетите на Лийдс и Сейнт Андрюс във Великобритания установиха, че зеленчуци като моркови и броколи, и плодове като пъпеш предизвикват промяна в пигментацията на кожата и тя изглежда много добре.

Червените и жълти пигменти от ярко оцветените плодове и зеленчуци придават на кожата златист нюанс, докато от слънцето тя покафенява.

За изследването учените накараха 60 доброволци да оценят по привлекателност лица с пигментация, дължаща се на каротиноиди, или с меланиново оцветяване, причинено от слънцето.

Повече от три-четвърти от тях са казали, че сияещата от плодове и зеленчуци кожа е много по-красива от почернялото от слънце лице.

Плодовете и зеленчуците съдържат и антиоксиданти, които поддържат кожата млада, докато слънцето я състарява преждевременно.

Според учените сияещата от ефекта на плодовете и зеленчуците кожа изпраща допълнителен сигнал за здраве на потенциалните партньори и увеличава привлекателността.

Храните с най-високо съдържание на каротеноиди са сладки картофи, моркови, доматен сок, тиква, спанак, броколи.

Снимка: Meal Makeover Moms