Тесни джинси са опасни за здравето

тесни дънки

Носенето на тесни джинси са опасни за здравето, предупреждават експерти.

Тесните джинси може да се окажат много опасни за здравето, предупреждават австралийски лекари. Те посочват като пример жена, която временно загубила чувствителност на краката си след няколко часа в тесни джинси, съобщава агенциите АФП и БГНЕС.

35-годишната жена колабирала и трябвало да бъде хоспитализирана, след като помагала на роднина да разопакова и подрежда багаж след преместване. Така жената прекарала няколко часа стегната в т.нар. skinny (в превод от англ. език: по кожата) джинси.

С напредването на времето жената разказала, че се чувства все по-дискомфортно. Вечерта изведнъж тя спряла да чувства краката си, препънала се и паднала, губейки съзнание. Така останала да лежи на пода часове наред, преди да бъде открита.

Краката на жената били толкова подути, че лекарите не могли да й събуят джинсите и се наложило да ги разрежат, за да ги свалят.

Тя не можела да движи краката си и нямала усещане за тях. Едва четири дни по-късно способността й да се движи се възвърнала.

Лекарите обясняват, че тесните джинси, комбинирани с клякане, докато подреждала шкафовете, са намалили критично притока на кръв към краката й, лишавайки мускулите й от кислород.

Нервните окончания пък са били увредени от продължителното притискане, което обяснява липсата на чувствителност в краката и загубата на контрол над движенията.

Снимка: Мария Мори