Тест за сперма със смартфон

мъж със смартфон

Създадоха лесен и евтин тест със смартфон за качеството на спермата.

Американски учени измислиха лесна и достъпна система чрез смартфон за тест за качеството на спермата с висока степен на надеждност на резултатите. Този тест се прави удобно у дома и евтин.

Системата включва просто оптично устройство, което е свързано със смартфон и електронен чип, както и проба от спермата.

Сега използваните клинични тестове за качеството на спермата изискват скъпо лабораторно оборудване. Самото изследване с тях отнема много време, твърдят изобретателите на новата платформа, наречена Fertilex. А оборудването за нея струва само 4.45 долара.

Новината за новото изобретение бе публикувано в американското медицинско издание Science Translational Medicine, съобщава агенция БГНЕС, която цитира публикация на Университета в Харвард.

За самия тест е необходимо да се извършат шест прости операции, за които не е нужна никаква подготовка или образование. Той позволява да се измери концентрацията на сперма, мобилността на сперматозоидите и техния брой.

За да докажат ефективността на Fertilex, изобретателите са анализирали 350 проби, получавайки 95% точност в резултатите. Те са изработили и приложение за смартфон с инструкции за потребителите за всеки етап от теста. Направили са и миниатюрна електронна везна, която се включва безжично в смартфона, за да измерва концентрацията на спермата.

Този тест е евтин, близо 100 ефикасен и може да анализира видео на непречистена проба на сперма за по-малко от 5 секунди, казва Хади Шафие, един от авторите на изобретението от Brigham and Women’s Hospital в Бостън. Той смята, че повече от 45 млн. двойки по света имат проблеми със зачеването и мъжете са в основата на около 40% от случаите.

В момента мъжете, за да се изследват, трябва да си направят тест в болнична лаборатория, което често е стресиращо и неудобно за тях, посочва още ученият.

Снимка: gail