Тест открива ебола за 15 минути

Учени създадоха бърз тест, одобрен от Световната Здравна Организация, който открива вируса ебола само за 15 минути.

Световната здравна организация (СЗО) одобри първия бърз тест за ебола, който може да помогне при спирането на епидемията в Западна Африка, която вече уби около 10 000 души.

Тестът, разработен от американската компания Corgenix Medical Corp не е толкова точен като стандартните тестове, но е много лесно да се направи, не е необходимо електричество и резултатите излизат за 15 минути, заяви говорителят на СЗО, Тарик Яшаревич, цитиран от агенция БГНЕС.

Става дума за първия бърз тест. Той определено представлява повратна точка, обясни той и допълни, че организацията Лекари без граници вече е проявила интерес.

Стандартните лабораторни тестове отнемат между 12 и 24 часа, докато този на американската компания Corgenix Medical Corp може бързо да открие пациентите, които трябва да бъдат изолирани. Тестът от капка кръв може точно да идентифицира около 92% от заразените пациенти.

Не става дума за съвършен тест, но това е бърз и наистина не е лош тест, заяви Робин Муран, представителка на отдела на СЗО за основни лекарства и медицински продукти.

Имайки предвид, че има вероятност за грешка, ако тестът даде позитивен резултат, трябва да се проведат и стандартните лабораторни тестове.

Снимка: NIAID