
Тестът, разработен от германски учени, позволява да се разбере с какво е хранена кравата – в био среда или с химия.
Германският тест показва дали млякото е от крава, която е пасла, или е от такава, хранена с комбиниран фураж.
Млякото от крави, отглеждани в естествени условия, се различава от онова, което дават животните, хранени с комбиниран фураж.
В частност става дума за продуктите на гликиране. Именно те са маркер в теста за определяне произхода на млякото – метод, разработен от учени от Техническия университет в Дрезден, Германия.
Това съобщава сайтът bioökonomie.de, проект на германското Федерално министерство на образованието и науката, цитиран от bgfermer.bg.
Продуктите на гликирането се образуват по време на реакцията между захари и белтъчини при термичната обработка на комбинираните фуражи.
Кравите, отглеждани пасищно в екологична био среда, получават предимно храна, която не подлежи на подгряване като трева, силаж и др. Затова продуктите на гликирането в млякото им са много по-малко.
Новият метод за анализ на био млякото вече е патентован от учените от Дрезден и е представен от тях в края на март 2017 г. по време на конференция в Хале, Германия.
Резултатите са публикувани в специализираното издание Journal Of Agricultural And Food Chemistry през май 2016 г.
Снимка: Лоз Пайкок