Тест със златни наночастици открива инфекции, рак и СПИН

Британски учени разработиха тест на основата на златни наночастици, който може да открие с невъоръжено око ранните етапи на болест или инфекция, като например рак на простатата или ХИВ.

Този детектор, състоящ се от частици от злато нанесени върху пластмасова основа, може да анализира серум от кръвта на пациента.

Ако серумът съдържа отличителните биологични маркери на болестта свързани с инфекция от вируса на СПИН или специфичния агент простатен PSA за диагностициране на рак на простатата, златните наночастици реагират с характерен син цвят на разтвора в детектора. В отсъствието на тези маркери, частиците се разделят и образуват един вид малки топки, които имат червеникав цвят.

Според изобретателите прототипът е десет пъти по-чувствителен от досегашните методи и десет пъти по-евтин за производство, което може да представлява особен интерес за бедните страни.

Тестът е предназначен за еднократна употреба и не изисква използването на скъпа техника, защото присъствието на целевата молекула може да се открие с един поглед, с невъоръжено око“, заяви пред агенция АФП Моли Стивънс от Кралския колеж в Лондон.

Високата чувствителност позволява също да се открие на ранен стадий инфекция или болест, когато съществуващите методи се провалят, и затова предлагаме най-голям шанс за лечение, например ХИВ-позитивни пациенти, казват учените.

Изключително важно е тези пациенти да се тестват периодично, за да се оцени успеха на антиретровирусните терапии и идентифициране на нови инфекции“, каза Роберто де ла Рика, съавтор на изследването, публикувано на 28 октомври, 2012 г, в списание Nature Nanotechnology и цитирано от агенция БГНЕС.

Снимка: Alden Chadwick