Полезната тиква за здраве и красота

ястие от тиква

Хапването на тиква ни носи здраве и красота. Защо е толкова полезна?

Тиквата притежава ценни хранителни свойства, поради което има широка употреба в храненето. Полезната тиква е диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, а това я прави особено нужна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст.

Тиквата съдържа 11-16% сухо вещество, от които средно захари 6.17-9.45%, като в някои сортове захарта достига до 15%, мазнините – 0.13%, азотните вещества – 0,8%, целулозата – около 1%.

Тиквите съдържат много плодова захар (в качествените сортове до 10%) и други хранителни вещества, като с най-високи стойности е витамин C (около 10%), пише Wikipedia.

В тиквите има също минерални вещества – калий, изключително богат източник. Препоръчително е да приемате 2600 и 3400 милиграма калий дневно, съответно за жените и мъжете. Калият е изключително важно хранително вещество за намаляване на риска от диабет, инсулт и високо кръвно налягане. Много пъти чуваме за намаляване на приема на сол, за да се контролира кръвното налягане, но достатъчното количество калий е също толкова важно. Неприемането на достатъчно количество от него всъщност може да направи организма ви по-чувствителен към натрия на първо място. Само една чаша сок от тиква може да ви осигури над 500 милиграма калий.

Тиквата съдържа също натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Тиквите съдържат също витамин C, витамин PP, витамин B2, витамин B1, каротин (провитамин A).

Бета-каротинът е прекурсор на ретинола (витамин А). Това означава, че бета-каротинът се превръща във витамин А в организма. Също като морковите и сладките картофи, тиквата е пълна с него. Една чаша съдържа над 5000 милиграма. Витамин А е изключително важен хранителен елемент за зрението, имунното здраве, репродукцията, борбата с възпаленията и акнето. Мускатната тиква е по-богат източник на каротин и от морковите.

По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 грама) тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Когато тиквата се консумира без никаква добавена захар, тя може да бъде част от менюто по всяко време от годината и да осигурява хранителни вещества, които допринасят за противовъзпалителни процеси, бодро зрение и добро храносмилане, сърдечно здраве и други ценни ползи за здравето.

Тиквата съдържа и много фибри. Една чаша тиквен сок осигурява около 7 грама фибри. За повечето хора е препоръчително да си набавят около 25 грама фибри на ден. Това означава, че тиквата би била чудесно допълнение към вашите закуски или ястия, тъй като съдържанието на фибри помага да сме сити, да се поддържат балансирани нива на кръвната захар, здравословна перисталтика на червата и по-ниски нива на холестерола.

В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 грама тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий. Тиквените семки се препоръчват се в медицината като пикочогонно средство – като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци.

Хранене с тиква се препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.

Снимка на ястие от тиква: RitaE / Pixabay