Здравословна кулинарна рецепта за тиквен десерт с прясно мляко.
Ето една здравословна кулинарна рецепта за десертно ястие с печена тиква и прясно мляко. Изпълнението на рецептата е изключително лесно, но приготвянето й отнема над един час.
Тиквата е сред най-полезните есенни храни, защото съдържа много фибри и е богата на витамин А и витамин C. Зехтинът пък е най-полезната мазнина за готвене. Прясното мляко е по-полезно, ако ползвате овче или козе. Със захарта обаче не прекалявайте!
Необходими продукти за 8 порции:
1500-2000 г тиква
500 мл нискомаслено прясно мляко – козе или овче
3 с. л. зехтин
кафява захар на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва, почиства се от семките и се нарязва на кубчета. Поставя се в тава и се поръсва със зехтин и кафява захар на вкус.
Пече се около половин час в загрята на 200 градуса фурна. След това се налива млякото и се пече още половин час.
Сервира се изстудена, като всяка порция се оформя и декорира по желание.
Източник и снимка: Кауфланд