Тичане за ум

Тичане води до здрав ум, твърдят експерти.

Редовното тичане води до растеж на нови клетки в областта на мозъка като стимулира паметта, според учени от университета в Кеймбридж, Великобритания.

Не е ясно защо тези упражнения водят до растеж на сивото вещество, но те могат да бъдат свързани с повишаване на притока на кръв или по-високите нива на хормони, които се освобождават при физически упражнения.

Тимъти Боси, старши ръководител на изследването, заяви, че група от учени е направила експеримент с две мишки, едната от които е тичала на колелото в клетката, а другата не. След няколко дни специалистите направили на животните изследвания на мозъка и паметта.

Резултатите показали, че тичането е причинило растеж на мозъчната тъкан, която прераснала в сиво вещество, създавайки средно по 6000 нови мозъчни клетки.

Предишни изследвания на хора с депресия показват, че оплакванията и симптомите им могат да се подобрят, ако се упражняват редовно, тъй като някои антидепресанти насърчават растежа на мозъчни клетки, пише агенция БГНЕС.

След експеримента става ясно, че тичаме ли можем много по-лесно да си припомняме спомени, без да ги бъркаме, което е умение от съществено значение за обучението или други познавателни задачи.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: