Мазната риба намалява влиянието на вредната храна.
Две порции тлъста риба седмично са достатъчни, за да бъдат намалени уврежданията, предизвикани от вредната храна.
Затлъстяването пречи на тялото да произвежда достатъчно антитела. Резултатът е, че имунната система е по-податлива на бактерии, вируси и заболявания. Редовното ядене на тлъста риба може да обърне този ефекткато са достатъчни две порции седмично.
Учените от университета Джон Мур в Ливърпул, Англия, са тествали потенциални хранителни добавки, за да видят дали могат да неутрализират ефекта от вредната храна, съобщава агенция БТА.
Изследователите оценявали омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, която е синтетичен дериват на олеиновата киселина.
След осем седмици изследването установило, че и двете добавки намаляват ефекта от затлъстяването върху имунната система. По-силно действие имало 2-хидроксиолеиновата киселина.
Сред тлъстите риби са числят сьомга, морска пъстърва, шаран, херинга, скумрия, сардина и риба тон.
Снимка на ястие от риба тон: avlxyz