Том Ханкс стана почетен гражданин на Гърция

Том Ханкс

Холивудската звезда Том Ханкс, съпругата Рита Уилсън и техните деца получиха гръцко гражданство.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос подписа документ, удостоверяващ почетно гръцко гражданство на Том Ханкс и семейството му.

“Том Ханкс е човек, който прояви истински интерес към хората, пострадали от пожара в Мати и насърчи този въпрос в световните медии”, заяви гръцкият министър на вътрешните работи Такис ​​Теодорикакос в изявление пред CNN, като се позовава на пожарите, които опустошиха районите в Гръцкият регион Атика.

Гръцкият министър допълни, че Том Ханкс „промотира Гърция чрез честите си посещения през лятото в Антипарос, където той притежава собственост“.

Ханкс и съпругата му Рита Уилсън също са продуценти редица кино филми, снимани на Гърция и разкриващи гръцката общност, включително “Моята голяма дебела гръцка сватба”, мюзикъла “Мама Миа!” и двете им продължения.

Документът все пак не дава автоматично гражданство на Там Ханкс. Той трябва в рамките на година да положи клетва пред вътрешния министър на Гърция, за да влезе в сила.

Съгласно законодателството в Гърция, касаещо гръцкото гражданство, почетно гражданство може да бъде предоставено на „чужд гражданин, който е предложил специални услуги на Гърция или ако неговата или нейната натурализация може да обслужва интереса на страната“.

Съпругата на 63-годишния актьор и режисьор, продуцентката Рита Уилсън, е от гръцки произход по майчина линия.

Баща на Рита Уилсън е Алън Уилсън – българин мохамеданин приел християнството, който никога не се е срамувал от своя български произход и винаги го е демонстрирал. Той не случайно е избрал и фамилията Уилсън, както много други българи, решили да се заселят в САЩ. Тя е в памет на президента Удроу Уилсън, който по време на Първата световна война /1914-1918 г./ прокламира принципите за самоопределението на народите. Много българи, останалите извън пределите на царство България в Сърбия и Гърция, вярват, че това ще им помогне след края на войната да заживеят обединени в едно отечество, припомня агенция БГНЕС. За съжаление, историята поема по друг път…

Снимка на Том Ханкс: facebook.com/TomHanks