Топла вана за отслабване и срещу диабет

вана

Един час в топла вана гори повече калории от половин час разходка.

Мечта на почти всеки с наднормено тегло е да гори калории, без дори да се помръдне от мястото си.

Британски учени твърдят, че такова отслабване е възможно в топла вана, защото загряването стимулира изразходването на енергия, съобщи британският вестник Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Един час във вана с вода, загрята до 40 градуса по Целзий, изгаря средно 126 калории. Приблизително толкова се изгарят с половин час разходка.

Освен това топлата вана сваля по-ефикасно кръвната захар отколкото например колоезденето.

Учените от университетите на Лъфбъро и Лестър са направили откритието случайно, докато търсели алтернативи на спортуването за контролиране на диабет тип 2. В изследването си те сравнили ефекта от топлата вана със същия период колоездене и открили, че от по-релаксиращото занимание има неочаквана полза.

Доброволците, които лежали във ваната един час, в други дни карали велосипед с интензивност, която да повиши температурата им с 1 градус Целзий, както се случва при къпане. Резултатите показват, че след вана участниците имат средно с 10% по-нисък пик на глюкозните нива в сравнение със спортуването.

Това е напълно неочаквано. Макар и изразходването на енергия във ваната да не може да се мери със случващото се при спортуване, топлината все пак увеличава изгаряните калории с 80%.

Изводът на учените е, че топла вана след вечеря помага за поддържане на теглото и за ограничаване на покачването на захарта в кръвта.

Лекарите обаче не пропускат да напомнят, че физическата активност и спортът са по-полезни за здравето от топлата баня.

Не забравяйте, че спортът носи и здраве, и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Джон Хайки-Фрай