Трансплантация на стволови клетки вече и в Пловдив

стволови клетки

В България трансплантации на стволови клетки вече извършват и в Пловдив, освен в София.

През октомври 2015 г. екип на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ Св. Георги в Пловдив извърши успешно първите си две автоложни стволовоклетъчни трансплантации при пациенти с агресивен лимфом и мултиплен миелом.

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период преминаха успешно, съобщават от клиниката.

Пациентите са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Към момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още седем пациента със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи.

За хората, които се нуждаят от подобна животоспасяваща трансплантация, отделението по Трансфузионна хематология в УМБАЛ Св. Георги в Пловдив е втори шанс в страната след Александровска болница в София.

Снимка: Joseph Elsbernd