Триклозан в сапуни и пасти за зъби води до рак


сапун

Използваният в миещи препарати и пасти за зъби триклозан предизвиква рак на дебелото черво.

Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може да доведе рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст.

Учените са провели експеримент с лабораторни мишки, който е потвърдил наблюденията им, съобщава агенция БГНЕС.

Всички животни, които са приемали триклозан, са развили рак на червата.

Веществото изменя чревната микрофлора, засилва симптомите на колит и стимулира развитието на злокачествени клетки“, отбелязват учените. Той понижава броя на бифидобактериите и намалява тяхното действие.

Триклозанът е синтетичен антибактериален и противогъбичен агент. Той се използва активно за миещи и перилни препарати, паста за зъби, дезодоранти и сапуни.

Триклозан се използва и в стоматологията при обработка на зъба преди пломбиране.

Изследването е публикувано в специализираното издание Science Translational Medicine.

Триклозанът (5-хлоро-2-(2,4-дихлорофенокси)фенол) е бяло прахообразно бактерицидно и фунгицидно вещество, което се използва при производството на сапун, лосиони, дезодоранти, гелове за душ, кремове, пасти за зъби, кухненски прибори, пластмаса; в козметиката, и др, пише Wikipedia.

В България триклозан влиза в състава напр. в сапуните Биофреш и Cameo на българската фирма Биофреш ООД.

Структурата на трихлозана е сходна на тази на хексахлорофена. Температурата му на топене е 55-57°C. Трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворимо вещество и свободно преминава през клетъчните мембрани. Когато проникне в клетката, триклозанът блокира синтеза на ензима Еноил-АПБ редуктаза, който е жизненоважен за оцеляването на много бактерии и гъби.

За канцерогенното действие на триклозана върху човека са необходими още изследвания, отбелязват учените.

Снимка на сапун с трихлозан: JeepersMedia

loading...