Три нови случая на свински грип в България

Регистрираха три нови случая на свински грип в България, съобщи Министерството на здравеопазването.

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А / H1N1, са открити в България към 23 юни 2009 година, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заболелите са майка и дете, завърнали се на 13 юни от САЩ, както и друго дете, имало контакт с двамата. Майката и детето са пребивавали в САЩ и са пристигнали с полет от Вашингтон през Лондон до София, уточнява dariknews.bg.

Три дни по- късно се появили първите симптоми и те потърсили медицинска помощ с клинична картина на грипно заболяване. Болните са изолирани и са под лекарско наблюдение, към момента са в добро състояние, съобщават от ведомството. Открити са и се изследват контактни в градовете Пазарджик и Стара Загора, в които майката и детето са пребивавали след завръщането си в страната.

Сред контактните до момента има един с признаци, подобни на тези при заболяване от грип тип A / H1N1, това е бабата на едното от децата, ако се потвърди, тя ще бъде подложена на лечение с антивирусни препарати.
За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията. Оттам информираха, че през последните 10 дни се наблюдава значително интензифициране на разпространението на новия вирус.

И при тримата може да се каже, че клиничната картина е почти отшумяла, те са добре и са под наблюдение и изолация от гледна точка на ограничаване на контактите им. При децата протече като средно тежка форма, по-леко е при майката на едното от децата. Децата са съответно на 3 и на 5 години, момчета, каза за Дарик началникът на отдел “Надзор на заразните болести” в здравното министерство доктор Ангел Кунчев. Той увери, че няма място за притеснение и посочи пример с Гърция, където заболелите вече са 50, и Румъния, където са близо 20.

Снимка: sxc.hu

loading...