Три нови случая на свински грип у нас потвърдени на 15 юли 2009

Регистрирани са три нови случая на свински грип в България, потвърдени от МЗ на 15 юли 2009 година.

На 14 и 15 юли са регистрирани още три случая на грипния вирус А / Н1N1 в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Става въпрос за 62-годишен мъж и 14-годишно момиче, завърнали се от Турция, и за 15-годишно момче, което е пребивавало в ЮАР.

62-годишен мъж от Ямбол е настанен с диагноза свински грип в Инфекциозното отделение на ямболската болница, съобщиха от лечебното заведение. Това е първият случай на свински грип, регистриран в Ямбол.

Болният преди дни се е завърнал от Турция с оплаквания от главоболие, болки в гърлото, отпадналост и висока температура. Той отишъл направо в Спешния център, избягвайки контакт с близки и познати. През последния месец мъжът е пребивавал в Одрин по работа. Там са се проявили първите симптоми, но турските лекари не са успели да поставят точната диагноза.

В момента пациентът е в пълна изолация, увериха от болницата. До седмица се очаква да бъде изписан, тъй като болестта протича леко.

15-годишен тийнейджър от националния отбор по математика е в инфекциозното отделение на МБАЛ Разград – с диагноза “свински грип”. Преди дни момчето се върнало от Международно състезание по математика в ЮАР, на 13 юли почувствало неразположение и посетило личния си лекар. След допълнителни изследвания е потвърдена диагнозата свински грип и момчето е настанено в разградската болница. Изолирано е, под наблюдение е тричленното му семейство, съобщиха от РИОКОЗ-Разград.

Младият математик е роден в Разград и семейството му е от там, но учи в Националната природо-математическа гимназия. От четвъртък епидемиолозите започват издирване на останалите членове на националния отбор, за да проверят дали и те не са заразени.

Третият заболял е настанен в болница в София.

Към настоящия момент в България са доказани общо 19 положителни резултати за новия грипен вирус А / Н1N1., уточнява dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu