Турция бойкотира Евровизия заради брадатите жени от трети пол

Conchita Wurst

Турция може да се върне на Евровизия, но ако няма брадати жени с неясен пол.

Генералният директор на обществената турска телевизия TRT посочи някой, като брадатия австриец, който носи пола, като една от основните причини за продължаващия бойкот от страна на Анкара на Евровизия, явно визирайки Кончита Вурст, която спечели международния конкурс през 2014 г.

Ние не обмисляме да се върнем в Евровизия. Имаме си причини, като например системата за гласуване. Като обществена телевизия, ние не можем да излъчваме на живо в 9 часа вечерта, когато децата са все още будни, някой, като брадатият австриец, който носи пола, не вярва в половете и казва, че е както мъж, така и жена, обясни генералният директор на ТРТ Ибрахим Ерен по време на дискусия в университета Ибн Халдун в Истанбул на 4 август 2018 г.

Турция не участва в Евровизия от 2012 г. в знак на протест срещу промените в системата за гласуване, която включва гласувате 50 на 50 жури и публика, както и превилегията на Голямата петорка, която позволява на Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания автоматично да се класират за Големия финал, отбелязва англоезичния турски вестник Hurriyet Daily News.

Казах на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) относно Евровизия, че те се отклоняват от своите ценности. В резултат на това други държави също напуснаха Евровизия. Има психо хаос в EBU заради неговите ръководители. Ако могат да го решат, можем отново да се присъединим към Евровизия, допълва Ерен.

От Zdraven.bg припомняме, че на Евровизия 2018 в представянето на изпълнението на Финландия също участваха танцьори травестити. Скандал възникна и при танцовото изпълнението на Ирландия, представящо интимна близост на двама юноши, което беше цензурирано в Китай, а EBU забрани на народната република да излъчи Големия финал.

Брадата жена Кончита Върст спечели Евровизия през 2014 г. с песента Rise Like a Phoenix. Кончита е псевдоним на австрийския изпълнител и травестит Томас Нойвирт, който призна през април 2018 г., че е носител на ХИВ и имал вируса още преди победата си на международния конкурс за нова песен.

Снимка от победата на Кончита Вурст: Евровизия