Турция е в топ 10 в света за здравен туризъм

Анкара, Турция

Турция е сред 10-те водещи страни в света за здравен туризъм, а българите са сред най-желаните пациенти.

„Турция е една от 10-те страни, приемащи най-много чуждестранни пациенти от цял ​​свят“, каза членът на управителния съвет на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB) Елиф Урал, предаде Анадолската агенция (АА) за БТА.

„Начело на класацията за здравен туризъм са Мексико, Индия, Тайланд, Бразилия, Турция и Сингапур“, каза Урал в интервю за АА.

Тя заяви, че здравният туризъм по света се развива в три направления: медицински, термален и туризъм за възрастни хора с увреждания.

„Като управителен съвет на Асоциацията на турските туристически агенции ние полагаме усилия да работим заедно с специализираното президентство за природен и приключенски туризъм, тъй като се стремим да доразвием нашата работа в рамките на „Века на Турция“, каза тя.

Урал спомена, че има бърз растеж в броя на болниците, медицинските центрове, лекарите, здравния персонал и туристическите агенции, като всички играят активна роля в развитието на здравния туризъм, благодарение на туристическата инфраструктура на Турция.

Тя подчерта, че Асоциацията на турските туристически агенции работи ефективно за развитието на здравния туризъм в сътрудничество с всички обществени институции и организации в областта, особено с ръководството на турската държавна фирма за здравеопазване USHAS.

Тя даде за пример двата широкообхватни семинара за здравен туризъм, организирани от асоциацията с експерти, като каза: „Миналата година организирахме информационни конференции за здравен туризъм в пет града, по-конкретно Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и Газиантеп, със стремежа да привлечем туристи с високи доходи в Турция в рамките на нашия проект „Век на туризма“.

Урал заяви, че турската държавна фирма за здравеопазване USHAS се е насочила към 29 държави за привличане на клиенти за здравен туризъм в Турция. Това са Великобритания, Германия, Босна, България, Сърбия, Косово, Румъния, Русия, Украйна, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан, Афганистан, Пакистан, Ирак, Катар, Кувейт, Бахрейн, Алжир, Мароко, Джибути, Сомалия, Судан, Сенегал, Мавритания и Нигерия.

Тя подчерта, че приходите на Турция от здравен туризъм растат стабилно, с изключение на спада през 2020 г. поради пандемията от ковид-19.

„През 2019 г. приходите от здравен туризъм бяха 1,49 милиарда долара, а през 2023 г. достигнаха 2,3 милиарда долара по данни на Турския статистически институт (Тюркстат). Въпреки това приятно увеличение знаем, че все още имаме да извървим дълъг път и като Асоциация на турските туристически агенции ще продължим да полагаме усилия да използваме потенциала на Турция“, каза тя.

По думите й чуждестранните пациенти пристигат в Турция за медицински туризъм.

„Пациентите, идващи в Турция, получават лечение предимно от звена като гинекология, вътрешни болести, офталмология, медицинска биохимия, обща хирургия, стоматология, ортопедия, травматология, инфекциозни заболявания и клонове на уши-нос-гърло, по данни от USHAS. Освен това, ние също привличаме голям интерес в областта на естетиката и трансплантацията на коса, обаче нямаме данни за приходите от тези пациенти, тъй като те не са оповестени“, каза тя.

„Чуждестранните пациенти обикалят града, в който са настанени, пазаруват и опитват различни ястия от нашата кухня, доколкото им позволява лечението. Дошлите с цел естетика и трансплантация на коса, както и тези, които идват с цел термален туризъм, медицински СПА и туризъм за възрастни и хора с увреждания ползват основно места за настаняване. Можем да кажем, че това е сегмент, който привлича вниманието като цяло, защото има висока добавена стойност“, допълни Урал.

Снимка на изглед от Анкара, Турция: Enes Kesik / Pixabay