Пиенето на тъмен чай всекидневно може да предотврати диабет тип 2, установи проучване.
Проучване показа, че пиенето на тъмен чай всекидневно може да помогне при балансирането на нивата на кръвната захар и да предотврати диабет тип 2 – заболяването, най-тясно свързано със затлъстяването, съобщи агенция UPI, цитирана от БТА.
Експерти проучиха навиците на пиене на чай и риска от диабет сред хората в Китай. Китайците, които пият тъмен чай всеки ден, са имали 53% по-нисък риск от развитие на преддиабет и 47% намален риск от диабет тип 2 в сравнение с хората, които никога не пият чай.
Преддиабетът се отнася до нива на кръвната захар, които са по-високи от нормалното, но все още не са достатъчно високи, за да може състоянието да бъде наречено диабет.
Тъмният чай е отлежал чай от Китай, който е преминал през интензивен процес на ферментация и е богат на здравословни бактерии или пробиотици, които могат да подобрят чревното здраве.
Онези участници в проучването, които пият чай всеки ден, са имали 15% по-нисък риск от преддиабет и 28% намален риск от диабет тип 2 в сравнение с онези, които никога не пият чай. Тези ползи са още по-изразени сред хората, които пият ферментиралия чай всеки ден.
Хората, които страдат от диабет, не могат да изхвърлят излишната глюкоза с урината си, така че има риск нивата на кръвната им захар да се повишат. Онези, които редовно пият тъмен чай обаче, изглежда вместо това имат значително увеличение на количеството кръвна захар, изхвърлена с урината. Пиенето на чай също подобрява инсулиновата резистентност. Хората с диабет не произвеждат инсулин или са резистентни към неговите ефекти, а инсулинът е необходим за регулиране на нивата на кръвната захар.
„Установено е, че чаят упражнява множество положителни ефекти, които помагат за намаляване на възпалението и [увреждащото] окисляване и подобряват инсулиновата чувствителност“, каза авторът на изследването д-р Тонгжи Ву, доцент в Медицинското училище в Аделаида в Австралия.
За целите на проучването изследователите попитали 1923 възрастни на възраст от 20 до 80 години, живеещи в Китай, колко често пият чай и какъв тип чай предпочитат – зелен, черен, тъмен или друг вид.
След това изследователите сравнили честотата и вида на чая с нивата на кръвната захар или глюкоза в урината, инсулиновата резистентност и гликемичния статус.
Общо 436 души са имали диабет и 352 са имали преддиабет, докато 1135 са имали нормални нива на кръвната захар. След това изследователите сравняват честотата и вида на чая с нивата на кръвната захар или глюкоза в урината, инсулиновата резистентност и гликемичния статус.
Като цяло хората, които пият чай всеки ден, са имали 15% по-нисък риск от преддиабет и 28% намален риск от диабет тип 2 в сравнение с тези, които никога не са пили чай. Тези ползи са още по-изразени сред хората, които пият тъмен чай всеки ден.
„Нашето проучване показа за първи път, че [пиенето на чай] е свързано с повишена екскреция на глюкоза в урината, което също може да допринесе за ползите от кръвната захар“, каза Ву.
Констатациите бяха представени на 2 октомври 2023 г. на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Хамбург, Германия.
Снимка на тъмен чай: Pexels / Pixabay