Тънката граница за мозъка между умерено и прекомерно пиене

Къде е тънката граница за мозъка между умерено и прекомерно пиене?

Дори умереното пиене може да намали производството на мозъчни клетки при възрастните с 40%, открили изследователите от американския университет Рътгърс. Учените заявиха, че съществува много тънка граница между умереното и прекомерното пиене.

Умереното пиене може да се превърне в прекомерно, без човек да го осъзнава. В краткосрочен план може да няма видими проблеми в цялостното функциониране на организма, но в дългосрочен план този тип поведение може да има обратен ефект върху научаването и паметта, заяви ръководителката на изследването Меган Андерсън, цитирана от агенция БГНЕС.

Изследователката използвала мишки, за да създаде модел на умереното и прекомерното пиене при хората.

Създавайки равнище от 0,08 промила алкохол в кръвта при мишките, законно установения лимит в САЩ, учените установили, че той нарушава производството на мозъчни клетки. Това равнище на консумация на алкохол не било достатъчно, за да наруши двигателния апарат на мишките или да навреди на асоциативното научаване в краткосрочен план.

Но броят на нервните клетки в хипокампуса на мозъка намалял с близо 40% спрямо тези в мозъка на мишките от трезвата група. Допълнително намаляване на мозъчните клетки с течение на времето може да има дълбоки последици за мозъка на възрастните хора, счита Андерсън.

Причината е, че тези нови клетки общуват с други неврони, за да регулират здравето на мозъка.

Zdraven.bg илюстрира статията със забавния клип на рапъра Lil Jon & LMFAO – Drink:

Снимка: Mateusz Stachowski, sxc.hu