Тютюнопушенето в България

Тютюнопушенето в България придоби заплашителни размери.

Близо 60 млн. души по целия свят умират всяка година от болести, провокирани от тютюнопушенето като респираторни, сърдечносъдови, мозъчно-съдови и злокачествени заболявания, съобщи Дарик. Тези и други тревожни данни във връзка с вредата от тютюнопушенето бяха представени на пресконференция по повод 31-май – Световен ден без тютюнопушене.

България се присъедини към инициативата за спиране на тютюнопушенето като проведе първата кампания Help – за живот без тютюн в София.

Ето как доцент д-р Никола Василевски от Националния център по опазване на общественото здраве обобщи и коментира резултатите от проучването, проведено през октомври 2007 година относно факторите за риска за здравето, отнасящи се към тютюнопушенето:

Честотата на тютюнопушенето у нас е неприемливо висока. Нараства по-бързо при жените в сравнение с последните изследвания. Пасивното тютюнопушене е голям проблем за страната.

Пушачите са натоварени и с други основни фактори на риска за здравето, които са кръвно налягане, повишен холестерол, повишен индекс на телесна маса.

Има огромен брой пушачи, вероятно са над 2 милиона, с дълъг пушачески стаж, които са с много висок риск за здравето. Това налага да прегледаме стратегиите на работа по проблема както на здравната система, така и на обществото.

Ако днес не се направи необходимото, тежестта на проблема ще нараства и загубите ще са невъзвратими.

Снимка: Zdraven.bg