Угарките също отделят вредни газове

пепелник

Пълните с угарки пепелници са опасни за здравето дори дни след загасването на цигарата.

Изследвания на учени показват, че дори след като са напълно угасени, фасовете от цигарите продължават да отделят във въздуха 14 процента от никотина, който отделя горяща цигара.

Анализ на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) откри, че високи концентрации на никотин и триацетин – пластификатор в цигарените филтри – все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори пет дни по-късно.

„Бях абсолютно изненадан“, заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST), цитиран от ScienceAlert. “Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората”.

“Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след пет дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара”, заключават авторите на изследването

„Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си вие ги защитавате“, казва Поппендик, цитиран от агенция БГНЕС. “Но ако пепелникът в горещото купе на автомобила ви е пълен с угарки, които отделят вредни химикали, интоксикацията е налице”.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираните издания International Journal of Indoor Environment and Health и Science of The Total Environment.

Снимка на пепелник с угарки: Ханс Бен