Удоволствието от целувката

целувка

Всяка целувка носи удоволствие на всеки.

Причината, поради която целувката носи толкова приятно усещане е, че тя предизвиква увеличаване на хормоните в мозъка, показва изследване.

Влюбените, които ще си подарят страстна целувка на Свети Валентин, ще изпитат чувство на релакс и възбуда заради сложна серия от химически процеси, както и заради любовта им към партньора.

Проучването показва, че жените имат нужда от повече от една целувка, за да изпитат същия химически импулс, като мъжете, както и допълнителни елементи, като романтична атмосфера с приглушена светлина и спокойна музика.

Екипът от учени от Лафайет Колидж, Пенсилвания, изследвал нивата на хормоните користол и окситоксин при влюбените преди и след като се държали за ръце и се целували. Те установили, че целувката намалява нивата на хормона на стреса користол при двата пола, съобщава агенция БГНЕС.

Нивата на окситоксин, хормонът свързан със социалните връзки, се увеличил обаче само при мъжете.

Не е ясно как една целувка предизвиква подобни хормонални реакции, но учените считат, че те са предизвикани от обмена на феромони, химически вещества, които се отделят в слюнката, за да привлекат сексуален партньор.

Снимка: Brierley