Укрепването на мускулите намалява риска от смърт от някои заболявания

спорт

Спортуването намалява риска от смърт от редица заболявания до 20%.

Упражнения за укрепване на мускулите могат да намалят с до 20 процента риска от смърт в резултат на сърдечни заболявания, диабет, рак и други причини, установиха японски учени, цитирани от БТА.

Тези дейности трябва да се извършват между 30 и 60 минути седмично, за да имат ефект, твърдят още те.

Японските специалистите правят заключенията си на базата на анализи на данни от 16 изследвания, публикувани в изминалите десет години и направени основно в САЩ. Те общо обхващат около 500 хиляди души.

Вдигане на тежести, лицеви опори и градинарство, включващо копаене намаляват с между 10 и 17 процента вероятността човек да умре от сърдечни заболявания и инсулт, а също от диабет и рак на белия дроб, сочат данните, събрани от японските специалисти.

Комбинирането на упражнения за мускулите с аеробни тренировки пък понижава риска от смърт с около 40 процента.

Активностите, свързани с укрепването на мускулите намаляват с 28 на сто вероятността от фатален изход от определени видове рак, но не и от тeзи, засягащи червата, бъбреците, пикочния мехур или панкреаса, подчертават изследователите.

„Извършването на дейности за укрепване на мускулите има полза за здравето“, категоричен е съавторът на изследването Харуки Мома от университета на Тохоку. Според него повишената мускулна активност намалява “предотвратимите” смъртни случаи при по-възрастните хора.

„Важно е физическите дейностите да работят за всички основни мускулни групи, като крака, бедрата, гърба, гърдите, корема, раменете и ръцете“, допълва Мома.

Данните от мета-анализа са публикувани в изданието British Journal of Sports Medicine на 28 февруари 2022 г.

Снимка: KS-Kaloyan Slavov – Fit