Уличното осветление вреди на съня

улично осветление

Уличното осветление е виновник за нездравия сън нощем.

Учени от Станфордския университет в САЩ твърдят, че уличното осветление е виновно много от жителите на градовете имат проблеми със съня.

Известно е, че тялото реагира на денонощните промени в осветлението. Ако нощем е светло, вътрешният часовник на човек се обърква, както и спането.

Специалистите са се допитали до 15 863 души в продължение на 8 години. Те са отчитали и осветеността на улиците нощем. Оказва се, че хората в градовете с население минимум от 500 000 души се сблъскват с нощното осветление, което е 3-6 по-силно в сравнение с малките градове или извън града.

Нощното осветление е влияело на продължителността и качеството на съня. Ако осветлението било силно, човек не си доспивал с 6% (спал е по-малко от 6 часа на нощ). Той по-често е бил недоволен от количеството или качеството на съня (29% недоволни жители от големите градове срещу 16% жители от малките населени места с по-малко активно осветление).

Жертвите на интензивното осветление по-често се оплаквали от умора (9% срещу 7%). Те са спали също така по-малко на една нощ – 412 минути при слабо осветление срещу 402 минути при силно осветление.

Силната светлина карала мнозина да се събуждат нощем (19% срещу 13%), впоследствие хората страдали от сънливост и не могли нормално да функционират (6% срещу 2%).

Учените съветват жителите на големите градове да слагат плътни завеси или щори на прозорците, за да спрат силното улично осветление, цитира агенция БГНЕС.

Zdraven.bg представя приятна колекция от релаксиращите звуци на тибетски пеещи купи, които са подходящи за успокоение и ралекс преди заспиване:

Снимка: Хамиш Ървин

loading...