Уличното LED осветление вреди на зрението и съня

Барселона

Уличните LED лампи увреждат зрението и пречат на съня, предупреди английската агенция за обществено здравеопазване.

Общини като Лондон, Глостършър, Ланкашър, Чешър, Дънди и много други във Великобритания похарчиха милиони британски лири за обновяване на уличното осветление, като замениха предишните лампи със светоизлъчващи диоди. Идеята е да спестят пари в бъдеще и да намалят вредните емисии.

Но новите лампи могат да нарушат съня на хората, като резултатът е усещане за постоянна смяна на часовите пояси.

Хората имат естествен вътрешен часовник, който работи в приблизително 24-часов цикъл. Светлината е основният фактор, по който се ориентираме, каза Джон О’Хейгън от здравната агенция, цитиран от агенция БТА.

Възможно е тази ярка светлина, независимо от дължината на вълната, да влияе. Нарушаването на циркадния ритъм може да има голямо въздействие върху качеството на съня и жизнеността през деня, което пък оказва влияние върху доброто състояние и безопасността. Чувството е сякаш от постоянна смяна на часовите пояси, обясни експертът.

Откакто бяха монтирани новите улични лампи, гражданите се оплакват, че светлината прониква в спалните им.

По думите на специалиста, синята светлина уврежда ретината на окото. Той предлага общините да монтират LED лампи, които излъчват светлина в топли цветове, особено в по-гъсто населените места.

Джон О’Хейгън предупреди, че уличното LED осветление може да причини неразположения, като главоболие, мигрена и безпокойство у някои по-чувствителни хора.

Снимка на осветена нощна Барселона: Оскар Миньо Пералта