Ултразвук срещу рак


ултразвук при онко терапия

Технология с ултразвук унищожава ракови клетки.

Британски лекари са разработили революционна нова терапия за рак и свързани с болестта състояния, която се базира на ултразвукови лъчи с висока мощност, пише британският вестник Guardian, цитиран от pik.bg.

Учените от Центъра за ракови изследвания към Кралската болница Марсдън в Лондон, Великобритания, вече са използвали технологията, за да отстранят злокачествена тъкан дълбоко в телата на пациенти, страдащи от метастази, без да е необходима хирургична операция.

Лекарите смятат, че в бъдеще ще бъде възможно да прилагат ултразвуковия метод, за да унищожават тумори на простата, гърдата и др.

Тази технология има огромен потенциал, казва проф. Гейл тер Хаар.

Един от пациентите, лекуван с ултразвук е 52-годишна бивша учителка от Лондон. Преди две години тя е била диагностицирана с рак на гърдата. Малко след това лекарите са открили разсейки в костите. Жената е преминала през химиотерапия, довела до ремисия. Уврежданията на костите обаче са й причинявали сериозна болка, която не се е повлиявала от стандартните терапии, включително радиотерапия. Затова пациентката е била избрана да бъде лекувана с ултразвук.

Това промени живота ми” изтъква пациентката. Протягането на ръка или обличането беше непоносимо болезнено. След ултразвука се почувствах много по-добре. Сега отново имам нормален живот.

Освен при пациенти с увреждания на костите и за разработване на нови методи за отстраняване на рак на простатата и тумори на гърдата, насочен ултразвук с висока интензивност би могъл да служи и за освобождаване на медикаменти от специални капсули вътре в злокачествените образувания.

При терапията с ултразвук се използват звукови вълни с честоти над границата, доловима за човешкото ухо. При ниска мощност ултразвукът генерира изображения на вътрешни органи или на ембрион, който се развива в утробата на майката. При високи нива на енергия ултразвукът разрушава тъканта. Лъчите, които най-често са 10 хиляди пъти по-мощни от прилаганите за наблюдение на бременност, нагряват и убиват клетките.

Най-важното е, че технологията с ултразвук може да се направи на места дълбоко в органа, без да се засегне тъканта на повърхността, изтъкват изследователите.

Снимка: Libertas Academica

loading...