Умереното хранене запазва мозъка млад

Експеримент на италиански учени доказа, че умереното количество храна запазва по-дълго мозъка млад. Според тях това става чрез механизъм, при който се освобождава молекула, играеща основна роля за доброто функциониране на мозъчните клетки.

Тази молекула, наречена CREB1, активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка, обяснява Джовамбатиста Пани от Института по обща патология към факултета по медицина на Католическия университет Сакре Кьор в Рим, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Надяваме се да успеем да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да е необходимо намаляването на приема на калории“, каза той в комюнике. При проведен експеримент с мишки се наблюдава ефект, който се получава, когато животното поема едва 70% от обичайното количество храна. Многобройни изследвания показват, че такова намаляване на храната удължава живота на опитните плъхове.

Тези организми не само не стават дебели, не развиват диабет, но и показват по-добри умствени способности за запаметяване. Те са по-малко агресивни, не развиват, стареейки, симптоми на Алцхаймер.

Молекулата CREB1 е вече известна с ролята, която играе за регулиране на памет, способност за научаване, контрол на тревожността. Нейните благотворни ефекти обаче намаляват със стареенето.

Снимка: sxc.hu