Умерено алкохол помага за по-здраво сърце

червено вино

Умереното количество алкохол засилва сърцето като научава клетките да се справят със стрес.

Бразилски учени откриха, че умереното количество алкохол засилва сърцето, като научава клетките как да се справят със стреса, напр. при инфаркт, съобщи британския вестник Daily Mail.

Ензимите, които организмът произвежда, за да почисти токсичния етанол (етилов алкохол) от кръвта, са същите, които предпазват сърцето от увреждане. Излагането на сърцето на малко количество алкохол ефективно тренира тялото да създава ензими, необходими, за да се справи с инфаркт, твърдят учени от университета на Сао Пауло, предаде БТА.

Големите количества алкохол обаче имат обратния ефект и правят сърцето по-уязвимо, отколкото ако човек въобще не пие какъвто и да е алкохол.

Откритието може да доведе до разработване на лекарство, което да има укрепващ ефект за сърцето, без страничните рискове от пиенето на алкохол.

За полезното действие учените не определят оптималното количество алкохол, защото то е индивидуално. Те са работили с еквивалента на две кенчета бира или две чаши вино дневно, но такова количество седмично надхвърля препоръчваното от здравните власти.

В опити с мишки учените се прекъсвали потока кислород и хранителни вещества към сърцето за 30 минути, за да симулират инфаркт на миокардата. Това увредило по-малко сърцата на животните, които преди това били изложени на алкохол. В сърцата на “въздържателите” умрели 50 процента от клетките, а на “умерените пиячи” – само 30 процента от клетките.

Резултатите от изследването са публикуване в специализираното издание на университета в Оксфорд Cardiovascular Research.

Снимка на чаша червено вино: Али Кауфийлд