Умерено пиене за дълголетие

Хората, които си пийват умерено, живеят по-дълго, установиха експерти.

Ново изследване показва, че хората, които пият умерено количество алкохол редовно, живеят повече от пълните въздържатели.

Учените са открили, че при хората, които не консумират никакъв алкохол, процентът на смъртността е по-висок, без значение дали са бивши страстни пиячи или не, за разлика от хората, които редовно си пийват.

Умереното пиене, около 3 питиета на ден, има връзка с ниските нива на смъртност, според изданието Business Insider, цитиран от агенция БГНЕС.

Екип, начело с Чарлз Холахан, психолог в Университета в Тексас, САЩ, наблюдавал 1824 пациенти в продължение на 20 години. 63% от участниците в изследването са от мъжки пол. Всички участници са на възраст между 55 и 65 години.

69% от пациентите, които са се въздържали от алкохола, са починали през 20-годишния период на наблюдение, за разлика от 60% при пиячите. Само 41% от хората, които пият умерено, са починали в рамките на изследването.

Контролът над пиенето в миналото, здравните проблеми, ключовите социо-демографски и социално-поведенческите фактори, както и над възрастта и пола, значително е намалил степента на смъртност при въздържателите в сравнение с умерените пиячи, смятат американските учени.

Снимка: Sam Howzit