Умерено пийване на бира и вино пази сърцето

бира и вино

Умерената консумация на бира и вино намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учените имат нови наблюдения за полезния ефект върху сърдечно-съдовата система при умерена консумация на бира и вино.

Изследователи от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния обявиха изследванията си по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето.

Резултатите от проучванията представени на 9-ия Европейски симпозиум Бира и здраве в Кралската академия на науките в Брюксел, който се проведе на на 24 септември 2019 г.

Статистиката показва взаимовръзка под формата на буквата J (J-образната крива), според която рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино. Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно.

„Убедени сме, че експертите трябва да комуникират внимателно здравните ползи и рискове от консумацията на алкохол към широката аудитория. В днешни дни, въпросът за съществуването на J-образната крива, е широко обсъждан в научните среди“, коментира д-р Симона Костанцо, ръководител на редица италиански изследвания за връзката между алкохола и здравния статус на хората.

„Отново заявяваме следните четири ключови послания“, подчертава тя.

„(1) Изборът за консумация на алкохол трябва да се прави индивидуално, като се отчита както влиянието му върху здравето, така и специфичния рисков профил на конкретния индивид.

(2) Опасностите от дори еднократна злоупотреба с алкохол трябва да бъдат подчертавани и наблягани.

(3) Умереното пиене трябва да става само в условията на като цяло воден здравословен начин на живот.

(4) Дългогодишните въздържатели не бива да започват пиене, само за да подобрят здравето си.“

Zdraven.bg припомня и мнението, което застъпва проф. Григоров, че пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго както от алкохолиците, така и от пълните въздържатели.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и колекция с песни за бира:

а също колекция с песни за вино:

Снимка на бира и вино: Джули Корси