Умерен джогинг 2-3 пъти седмично за дълголетие

Практикуването на джогинг в умерено темпо два-три пъти седмично носи дълголетие, установиха изследователи.

Умереният джогинг е много добър начин за постигане на дълголетие, твърдят датски учени.

Изследването е направено сред 5 048 души в добро здравословно състояние, които са били следени от учените в продължение на 12 години.

От групата наблюдавани 1098 са били хора, редовно тичащи за здраве, а 414 са тези, които водели по-заседнал начин на живот.

След анализ на начина на спортуване, учените са констатирали, че сред онези, които тичат слабо, действително има малка смъртност. Докато и при водещите заседнал живот и при активно практикуващите джогинг смъртността била изравнена.

Затова учените препоръчват тичане с умерено темпо и то между един и два и половина часа седмично, разделени поне на три пъти. Това те считат за успешна рецепта за дълголетие.

Учените предупреждават, че тичането дори с умерено темпо се равнява на интензивни упражнения и натоварване и колкото по-голямо е натоварването толкова по-вреден е този спорт за практикуващия го.

Ако целта ви е да намалите риска от преждевременна смърт и да удължите продължителността на живота си, трябва тичате за здраве два – три пъти седмично, със слабо до умерено темпо. Всяко по-голямо натоварване би било вредно, съветват учените, осъществили изследването, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Снимка: Digo Souza

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: