Умна чаша познава напитката и калориите

Създадоха високотехнологична чаша, която разпознава каква напитка е сипано в нея, колко калории съдържа и дали да се пие.

Американската компания Mark One, базирана в Сан Франциско, създаде умна чаша, наречена Vessyl, която точно установява каква напитка пие собственикът й, колко калории съдържа тя, доколко хидратиран е потребителят и кога е време да пие отново, съобщава в-к Daily Mail.

Високотехнологичната чаша, която анализира съдържанието на течността в нея, се предлага в три цвята – бял, сив и черен или както компанията ги нарича сняг, пара и сянка. Тя може да бъде поръчана предварително на цена от 99 долара на сайта на Vessylmyvessyl.com.

Специалната чаша се планира да бъде пусната в продажба в началото на 2015 г. като компанията твърди, че цената по магазините ще бъде 200 щ.д.

Тази чаша е направена от подобен на стъкло материал и може да побере 385 мл течност.

Когато напитката бъде изсипана вътре – от портокалов сок до бира, се появява надпис за това какво се пие. Капакът на чашата предпазва от разливане, а вътрешността й не е лепкава, което позволява лесно почистване, съобщава компанията производител, цитирана от агенция БГНЕС.

Под повърхността се намира изчислителната мощност, която придава “смарт” функциите на устройството, въпреки че точно как работи то е строго пазена тайна от Mark One, които към момента отказват коментар да разкрият подробности. Технологията позволява на чашата да разпознае каква течност се излива вътре от каталог с хиляди напитки.

Умната чаша знае съдържанието и състава на напитката и уведомява собственика си какво точно влива в тялото си. След това чашата може да покаже конкретни данни, за да помогне на потребителя да постигне определени цели като сваляне на килограми или регулиране на приеманото количество кофеин.

Дисплеят на чашата светва, само когато тя е наклонена, както бихте направили, когато отпивате. Тя се зарежда безжично, като 60-минутно зареждане е достатъчно, за да работи една седмица. Устройството се свързва с приложение в iOS и Android чрез Bluetooth, където можете да получите подробен анализ на това, което сте изпили.

Представяме и любопитно официално видео, което показва какво е тази чаша:

Снимка: myvessyl.com