Умни превръзки наблюдават раните и осигуряват целенасочено лечение

умна превръзка

Учени създадоха „умна“ превръзка, която контролира процеса на зарастване на рани.

Учени от Калифорнийския технологичен институт (КТИ) са разработили „умна“ превръзка за рани, която подпомага възстановяването на тъканите и контролира процеса на заздравяване, съобщава сайтът на учебното заведение на 24 март 2023 г., цитиран от БТА.

В повечето случаи, когато някой се пореже, одраска, изгори или получи друга рана, тялото се грижи за себе си и заздравява само. Заболявания като диабет обаче могат да попречат на оздравителния процес и да доведат до появата на рани, които не зарастват и могат да се инфектират и да загноят.

Тези хронични рани са изтощителни не само за хората, които страдат от тях, но представляват и бреме за здравните системи.

Интелигентната превръзка, разработена от специалистите от Калифорнийския технологичен институт, може да направи лечението на подобни рани по-лесно, по-ефективно и по-евтино.

„Умната“ превръзка е изработена от гъвкав и разтеглив полимер, съдържащ вградена електроника и медикаменти. Във вътрешността й има сензори, които следят състоянието на пациента (температура, възпаление, наличие на инфекция).

Превръзката може да се свърже със смартфон или компютър, за да се предава данни за състоянието на раната в реално време. Тя може също така да освобождава антибиотици и да прилага слабо електрическо поле, за да стимулира заздравяването й.

Разработчиците отбелязват, че тестовете с животински модели са дали обещаващи резултати. Следващата им цел е да усъвършенстват технологията и да тестват „умната“ превръзка върху хора.

Снимка на „умната“ превръзка със сензори: КТИ