Унгария първа в ЕС купи руската ваксина Спутник V срещу Covid-19

руската ваксина Спутник V

Унгария стана първата страна-член на Европейския съюз, която закупува руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“.

Унгария е сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва.

Във видеоклип, публикуван на профила му във Facebook на 22 януари 2021 г., Сиятро заяви, че големи количества от ваксината ще пристигнат в страната на три транша. Детайли около обемите ще бъдат обявени на по-късен етап.

На 21 януари 2021 г. Унгария одобри използването на руската ваксина „Спутник V“, както и тази на AstraZeneka и Oxford, се похвалиха руските власти.

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио.

Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките.

„Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан.

Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация.

Снимка на руската ваксина Спутник V: sputnikvaccine.com