Уникален метод за възстановяване на зъбния емайл


Японски учени са изнамерили революционен метод чрез който да се предотвратява кариеса и да се придава на зъбите искряща белота, съобщи ръководителят на екипа изследователи.

Екипът на професор Шигеки Хонцу от биологическия университет в Кинки, западна Япония, е изготвил ултрафин филм на базата на хидроксиапатит, който е главната минерална съставка на зъбния емайл.

Това е първият в света гъвкав филм на базата на хидроксиапатит и се надяваме, че ще можем да го използваме за поправката на повредения емайл“, уточни Шигеки Хонцу, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Зъболекарите си мислеха, че филм изцяло от апатит е само мечта, но нашата цел е да създадем изкуствен зъбен емайл“, продължава ученият.

Филмът е с дебелина 0,004 милиметра и се получава чрез облъчването с лазерни лъчи на пресовани блокове хидроксиапатит във вакуум.

Когато филмът се нанесе на един зъб, той става невидим и едвам се вижда със специално осветяване“, обяснява ученият.

Засега най-голямото неудобство е, че е нужен почти цял ден, за да може филмът да се закрепи отлично, признава Шигеки Хонцу.

Той смята, че ще са нужни пет години, докато се стигне до използването на филма за зъболекарски цели и за лечението на свръхчувствителни зъби, а за козметична употреба филмът ще е готов само след три години.

Технологията вече е патентована в Япония и Южна Корея. Постъпки за хомологация са направени в САЩ, Европа и Китай.

Снимка: Andres Rodriguez

loading...