Уникалната операция на ръка извършиха в Пирогов

Уникалната операция на ръката на млад мъж беше извършена на 27 август 2011 г. в София. Тя продължи около 8 часа и 30 минути, съобщиха от пресцентъра на Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Пирогов.

Става дума за микрохирургия и през цялото време с проф. Роберт Шмидхамер работихме под микроскоп, поясни доц. Маргарита Кътева. При травмата, причинена при катастрофа с мотор, е бил изтръгнат мишничният нервен сплит на дясната ръка на 30-годишен мъж. Без него, ръката виси безжизнена и нефункционална, поясни доц. Кътева.

По време на операцията е направена реконструкция на изтръгнатите нерви, взети са автотранспланти от двата крака на пациента. За мъжа предстои 5 години възстановителен период. Като след около година и половина му предстои друга операция – мускулни транспозиции.

Тъй ката такава операция се прави за първи път в България, тя не е включена в пакета на здравно-осигурителната каса. Всъщност проф. Роберт Шмидхамер прави огромен жест, подарък на УМБАЛСМ “Пирогов”, лично на доц. Кътева и на младия пациент.

За информация, в Клиниката по периферна нервна реконтрукция Милезе център във Виена, Австрия, подобна операция струва 30 000 евро. Според проф. Шмидхамер  подобна тежка травма се среща 1:1000. Целта на доц. Кътева, която оперира във виенския център с проф. Шмидхамер и проф. Милезе, създателят на този вид хирургия, е тези операции да се правят и у нас. Чрез тях може да се помага на деца, с вродени малформации.

Снимка: pirogov.bg