Уникална онкологична болница изграждат в Плевен

Започва изграждането на уникална за България онкологична болница в Плевен.

В Плевен започва строителството на специализирана високотехнологична онкологична болница. Това обяви на пресконференция в Плевен проофесор Григор Горчев, цитиран от Дарик. Началото на строежа се дава през октомври 2013 година.

Идеята за създаването на такава онкологична болница е да се направи това, което липсва в България – един цялостен продукт за хората с онкологични заболявания, осигуряващ цикъла от диагностиката, през лечението, проследяването, лъчетерапия и химиотерапия.

Вече почти е сформиран екипът от водещи специалисти по отделения, каза Рената Карааргирова – член на борда на директорите и директор Международно сътрудничество и връзки с медиите при СБАЛАГ “Св. Марина” – Плевен. В болницата ще се разкрият 160 работни места като се очаква да бъдат привлечени специалисти от България и чужбина.

В новата онкологична болница ще се предлага възможност за избор на лечението от отворена или миниинвазивна хирургия, както и хайфу терапия в различните й отделения.

Проф. Горчев коментира проблема с изтичането на медицински кадри от страната като посочи, че държавата инвестира огромни средства за подготовка на медицински кадри, а след това много лесно ги губи, тъй като те заминават извън страната.

Проектът за болницата се прави от две години и половина, а по въпроса с кадрите се е работило още преди стартирането на идейния проект.

6350 кв. м. е разгърнатата площ на новата онкоболница, която ще разполага с 84 легла, паркинг и ще има онко- гинекологично отделение, урологично и хирургично отделения, гръдна хирургия, химиотерапия, и отделение за инвазивна гастродиагностика.

Инвестицията е собствена, като се привличат средства и по програми, както и чрез кредитиране. Завършена и оборудвана, новата онкологична болница ще струва около 10 милиона лева. Общата инвестиция включва земята, сградата и оборудването във вида, когато болницата ще започне да работи.

За десетте години от създаването на СБАЛАГ “Св. Марина”, инвестициите до момента са близо 8 милиона.

Двете малки клиники в Плевен ще останат да функционират като едната ще си остане родилен център, а другата ще поеме функциите на ДКЦ.

Снимка: Юлиана Николова, Zdraven.bg

loading...