Уникална операция чрез телемост на 3 болници в България

Български хирурзи извършиха уникална операция чрез телемост на 3 болници в страната.

На 29 юли 2013 г. бе реализиран първият сериозен опит за телемедицина в България, който свърза по електронен път три болници в страната. Присъстващите във варненската болница “Света Марина” имаха възможност да наблюдават и консултират в реално време провеждането на операция за премахване на рак на гърдата в столичната първа АГ болница “Света София”, известна още като бившата “Тина Киркова.”

Телемост бе осъществен и с Военномедицинската академия, откъдето експерти също консултираха операцията. Осъществената връзка сама по себе си е уникална за мащабите на страната ни, обяви изпълнителният директор на първа АГ болница д-р Иван Костов.

Участваха специалисти хирурзи, акушер-гинеколози, онколози и патолози. В хода на операцията туморът се изследва. Беше пратена картина до патолозите във Варна и Военна болница, получи се интересна дискусия по отношение обема на операцията. Имаше предложение да бъде отстранена цялата гърда, впоследствие се реши, че ще бъде отстранена само една четвърт с лимфна дисекция, обясни д-р Иван Костов, цитиран от Дарик.

Той добави: В крайна сметка искахме да покажем, че технологично е възможно в реално време да се извършва телемедицина в България със свързаност на повече от две точки, което е изключително интересно и важно предвид липсата на патолози в България.

Това няма да е само една искрица в България. Оттук нататък започваме ежемесечно да правим онкоконференции между София и Варна. Ще се радвам да се присъединят и други големи болници. Всичко това е от полза за пациентите, а и на лекарите, особено когато говорим за обучение на млади колеги, подчерта д-р Иван Костов.

Снимка: Christiana Care