Уникална ортопедична операция в Пирогов

Хирурзи в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” извършиха уникална ортопедична операция на 5-годишно момиче.

Екипът на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология на “Пирогов” в София извърши много рядка у нас операция на 5-годишно момиче с артрогрипоза, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.

Благодарение на тази операция в момента на детето му е изправено едното краче. Сложната операция извърши екипът на главния административен лекар на клиниката д-р Кацаров на 12 септември 2013 година. Сега оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти и направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици, обясни специалистът, цитиран от агенция БГНЕС.

Имплантите се заплащат от Център фонд за лечение на деца към Министерството на здравеопазването. Момиченцето е на 5 години, оперирано е няколко пъти в други болници с незадоволителен резултат.

Вроденото заболяване артрогрипоза е изключително рядко. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Засяга крайниците симетрично. Раменете са огънати навътре, лактите свити, а китките и дланите обърнати навътре, с невъзможност да движи пръстите. Крачетата са криви, ходилата силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти.

Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да се интегрира и да води пълноценен живот.

Снимка: Юлиана Николова, Zdraven.bg