Уникална рехабилитация в болница в Добрич

Уникална рехабилитация има в болница в Добрич.

Нов метод за рехабилитация се прилага в болницата в Добрич от началото на 2009-та година. С него боравят засега единствено във Варна и София. Осемте служители на отделението в добричката болница са били обучени през септември 2008-ма от специалисти от Шафхаузен, Швейцария.

Методът се нарича мануален лимфен дренаж и се ползва за борба с отоци, травми, постоперативни усложнения, онкологични заболявания, както и такива на кръвоносната и лимфна система. Пациенти с необходимост се насочват от специалистите в здравното заведение. Четирима болни вече се чувстват значително по-добре, похвалиха се специалистите.

Желателно е да се направят поне 9-10 процедури, като всяка продължава минимум 50 минути. При тях се ускорява до 6-7 пъти ходът на лимфата, по-бързо се освобождават токсините от организма. Използват се бандажи със специални материали. Методът няма общо с класическия масаж, уточняват рехабилитаторите от МБАЛ-Добрич.

Любопитното е, че мануалният лимфен дренаж се прилага с голям успех и в козметиката. Той намалява обиколката на крайниците и действа против едно от най-големите страдания на жените – целулита.

Снимка: Jyn Meyer