Уникални очни операции демонстрираха в Пловдив

Четири уникални за България операции демонстрира немският офталмолог проф. Франк Холц по време на 7-ия Витреоретинален симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

На 28 октомври, 2012 г., в реално време, посредством видео връзка, интервенциите бяха наблюдавани от близо 130 очни лекари от страната. Директно от операционната зала проф. Холц и завеждащата очната клиника проф. д-р Нели Сивкова разясняваха пред колегите си всяка стъпка в оперативното лечение.

При този съвременен метод за опериране на ретина и стъкловидно тяло се работи през 3 отвора с големина 0,5 мм. От предварително изготвения списък с имена на страдащи от очни заболявания бяха подбрани 4 особено тежки случая.

Първият опериран беше 57-годишен диабетик с вътрешен кръвоизлив в дясното око и с вече необратимо изгубено зрение в лявото. Проф. Холц спря кръвоизлива и обработи с лазер очното дъно. Очакванията са мъжът, който до момента е имал 15% зрение в дясното око, сега да го повиши на 50%.

Вторият пациент е мъж на 62 години с повторно спонтанно отлепване на ретината. При него беше отстранено патологичното стъкловидно тяло, което вследствие на разкъсванията си е причинило усложнения.

Най-тежката операция беше на 70-годишна с дупка на макулата на дясното око. „Затварянето“ й е виртуозна операция, обяснява проф. Сивкова. В близо 90% от случаите яснотата на зрението се връща, но периодът на възстановяване е по-дълъг – поне 7 седмици.

Възпалителен процес в стъкловидното тяло на дясното око е причината за операцията на четвъртия пациент – мъж на 34 години. При него също е премахнато стъкловидното тяло – то представлява биологичен субстракт, в който се е развивала инфекцията.

Снимка: sxc.hu