Най-ефективните упражнения с ластици за корем (ВИДЕО)

упражнение с ластици

Фитнес треньор Станимир Михов показва най-ефективните и лесни упражнения с ластици за корем, които може да изпълним вкъщи.

Ако желаете да стегнете своя корем и да направите коремни мускули, но ви мързи да се натоварвате с коремни преси, ето три лесни, приятни и ефективни упражнения за тази цел.

Упражненията са представени от Станимир Михов, един от най-популярните български фитнес треньори и автор на книгата Моите 10 години здравословно хранене и тренировки.

Ластиците за тренировка предоставят едни от най-достъпните и удобни начини за изпълняване на ефективни упражнения в домашни условия. С тях можете да натоварите всяка част на тялото, но без допълнителния натиск върху ставите, както е при стандартните упражнения.

Различното съпротивление ги прави подходящи за всеки трениращ – начинаещ, напреднал, мъж или жена, както и за всякакви цели – заздравяване, загрявка и активация на стави и мускули, изгаряне на мазнини, покачване на мускулна маса и др.

Стандартните фитнес упражнения се фокусират върху основно по-големи мускулни групи, докато с ластиците може да натоварите освен тях, то и допълнително стабилизиращи мускули по цялото тяло, например в областта на корем и глутеус. Това се дължи най-вече на факта, че ластиците позволяват да се поддържа постоянно напрежение в цялата дължина на едно упражнение, за разлика от гири и щанги.

Как се изпълняват упражненията за корем с ластици?

  1. Вариант 1: Спрямо вашия опит, изпълнете всяко от описаните движения между 1 и 3 пъти. Повторенията са между 8 и 15, а почивката между серии и упражнения – 30 и 45 секунди.
  2. Вариант 2: Изпълнете упражненията като кръгова тренировка. Всички упражнения за корем се изпълняват едно след друго – от 1 до 3, след което се почива между 60 и 90 секунди. Цикълът се повтаря между 2 и 4 пъти.

„Препоръчвам да опитате и двата варианта, а след това да прецените кой от тях ви пасва повече“, съветва Станимир Михов. „Разнообразието в тренировката за корем между вариант 1 и вариант 2 ще се изрази в по-добри резултати.“

Ето три от най-ефективните и лесни упражнения с ластици за корем:

Упражнение 1: Планински катерач с ластик

Планинският катерач е многоставно упражнение, което натоварва абсолютно цялото тяло и е подходящо за всеки вид кардио тренировка или комплекс, но е и изключително ефективно когато целим да изваем така желаните мускули на корема.

Участващите мускули в това упражнение са предно бедро, седалище, задно бедро, странични коремни мускули. Като спомагателни участват тазобедрени сгъвачи, прав коремен мускул, прасци.

Втори вариант на първото упражнение е Планински катерач – противоположна страна, който натоварва абсолютно цялото тяло.

Изпълнението в противоположна страна позволява допълнително наблягане върху страничните коремни мускули, които са основна цел на много трениращи.

Упражнение 2: Въздушни ритници с ластик

Въздушни ритници е упражнение за корем, което е подходящо за начинаещи и средно-напреднали.

То позволява изпълнението на голям брой повторения, което от своя страна натоварва коремната преса по различен начин, създавайки парещо усещане и може да бъде “усетено” дори от трениращи без опит.

Упражнение 3: Молитва с ластик

Молитва, заедно с Повдигане на крака от вис са двете най-ефективни упражнения за корем, според много фитнес експерти.

Упражнението позволява добър контрол над коремните мускули, контракция в най-крайна фаза, както и прогресивно надграждане в използваните утежнения. Това са част от факторите, които правят движението толкова предпочитано и ефективно. То е в основата на почти всяка фитнес програма на по-напредналия трениращ.

промо

След като започнете да изпълнявате тези упражнения редовно и с продължителност на тренировката, каквато сами прецените, скоро ще усетите видими признаци за напредък в коремната област. А когато посочените три не са ви достатъчни и искате да опитате и други, можете да напреднете с още няколко ефективни упражнения за коремни мускули с ластици.

Източник и снимки: StanimirMihov.com