Усмивка за дълголетие

мъж с усмивка

Усмивка носи дълголетие, категорични са учените.

Усмивката в живота ни носи дълголетие – колкото повече се усмихваме, толкова по-дълго живеем, твърдят американски учени, цитирани от агенция АФП.

Те са изучавали 230 снимки на играчи от американската бейзболна лига, направени през 1952 г. и са публикували заключенията си в списание Psychological Science.

В зависимост от израженията си на снимките, спортистите били разделени на три групи – никаква усмивка, частична усмивка – за онези, които съвсем леко загатват за усмивка с леко свиване на мускулите около устните, и широка усмивка, когато участват мускулите на устните, на бузите, а очите са присвити.

Учените от университета Уейн в Детройт са констатирали, че играчите от първата група са починали средно на 72.9 години, тези от втората група – на 75 години, а най-усмихнатите – на 79.9 години.

Резултатите от това изследване се покриват с тези от други изследвания, което показват, че положителните емоции са в пряка връзка с психическото здраве, физическата форма и дълголетието, пишат авторите на изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

Все повече и повече учените показват, че основни емоции като щастие и тъга оказват силно влияние върху здравето и дълголетието на хората.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция с песни за усмивка:

Снимка: Хамидреза Ахмади